Dedicare møter: psykologen som kombinerer pensjonisttilværelse med jobb
Tomas er en av våre fantastiske vikarer på over 65 som har valgt å fortsette å jobbe selv om han har oppnådd pensjonsalder. Med et fleksibelt oppdrag på deltid bestemmer han selv over sine arbeidstider og kan bidra med sin lange erfaring som psykolog på sine vilkår.
Navn: Tomas Danilsons
Alder: 70 år
Yrke: Psykolog
Sivilstatus: Gift
Fritid: Være i naturen eller hagen samt kjøre sportsbil.
Fortell litt om ditt nåværende oppdrag!
– Jeg jobber nå med utredninger i skolene i Sävsjö kommune i Sverige. I skolene går barn i barnehage og elever helt opp i videregående, men jeg har jobbet mest med lærerne og elevene i grunnskolen. Jeg hjelper barn som har ulike utfordringer gjennom å veilede lærere og annet personal. Det kan være alt fra å se på pedagogikken, til å vurdere hvordan skolen fungerer organisatorisk. Jeg gjør omtrent 6-8 utredninger per semester, men det varierer litt etter behov.
Hva var det med vikarlivet som fristet deg?
– Jeg trives rett og slett best når jeg har ting å gjøre. I jobben får jeg være en del av en sammenheng, samtidig som jeg får stimuli både sosialt og intellektuelt. Det ville jeg savnet hvis jeg var pensjonist på heltid! Å jobbe fem dager i uken, det ville ikke fungere, derfor er dette oppdraget perfekt. Det er fleksibelt, og jeg bestemmer selv hvordan jeg disponerer tiden min. Det er også gunstig for økonomien at jeg kan utsette noen deler av pensjonen, slik at jeg kan ta ut mer når jeg velger å stoppe helt.
– Men først og fremst er det gøy å være aktiv og utnytte kunnskapen man har etter så lang tid i arbeidslivet. Å jobbe i skolen er varierende og det føles bra å kunne være med å påvirke. Jeg merker at det er mange ting jeg tar for gitt, men som ikke er selvfølgelige for andre. Da er det viktig at jeg videreformidler verktøy for å skape en bedre dialog mellom lærere, personal og elever.
Hvor lenge har du jobbet som psykologvikar hos Dedicare?
– Jeg har jobbet som psykologvikar hos Dedicare i over to år. Jeg har tidligere jobbet som psykolog både i kommuner og skoler, og vært involvert i nærmere 600 utredninger. Jeg har også arbeidet mye med opplæring og behandling i kriminalomsorgen, men siden 2018 har mitt fokus vært innen skolen.
På hvilken måte støtter din bemanningskonsulent deg?
– Min bemanningskonsulent støtter meg på flere måter. Først og fremst er det er verdifullt å ha en fast kontaktperson over tid. Det gir en følelse av trygghet å vite at jeg kan snakke med noen hvis det oppstår spørsmål eller utfordringer under oppdraget. Jeg har ikke selv opplevd noen store problemer, men det gir en ekstra trygghet hvis det for eksempel skulle oppstå urimelige forventninger fra arbeidsgiveren.
Hvordan synes du livet som vikar skiller seg fra dine tidligere arbeidserfaringer?
– Livet som vikar skiller seg fra mine tidligere arbeidserfaringer på flere måter. Sammenlignet med å jobbe som ansatt er det en stor forskjell. Da jobber man mer på i en fast rutine og har et skjema man må følge, og man må delta på flere forskjellige møter. Jeg synes det blir mer tid til arbeidsoppgavene som vikar.
Har du noen tips til andre som kunne tenke seg å teste livet som vikar etter pensjonsalder?
– Ønsker du å beholde en fot innen arbeidslivet og få stimulans, så vil jeg virkelig anbefale å jobbe på denne måten. Her kan du selv styre hvor mye og hvor ofte du vil jobbe, slik at du ikke drukner i alle arbeidsoppgavene. Da kan jobben plutselig føles mer spennende, og du får en ny gnist! Det er gøy å fortsatt kunne jobbe innen sin yrkesgruppe og føle seg ettertraktede og verdsatt.
Oppdag hvilke muligheter som finnes for deg som pensjonist!
Er du pensjonert, men tenker du fortsatt har mye å bidra med? Hos Dedicare ser vi din lange arbeidserfaring som en styrke, noe som gjør deg ekstra verdifull som psykologvikar. Meld interesse i skjema under, så tar vi kontakt med deg for å fortelle mer om dine muligheter som vikar i Dedicare. Sammen vil vi finne den løsningen som passer best for deg!
Kilde: Dedicare Sverige